Wijn en de gezondheid

Wijn en de gezondheid

Is wijn gezond of niet voor je? Dat is de vraag. Alcohol is natuurlijk niet goed voor je. Ze zeggen dat rode wijn in mate gezond kan zijn voor je hart, maar dat is nooit bewezen. Toch heeft soms een rode wijn voordelen. Niet omdat er alcohol in zit maar om bepaalde stoffen die in de rode wijn zitten zoals de antioxidanten resveratrol en flavonoïden. Deze kunnen een goed effect hebben op je gezondheid.

Rode wijn zorgt voor een verbeterde hartgezondheid

Het drinken van af en toe een glas rode wijn zorgt voor een goed effect op je hart. Je loopt minder risico om ontstekingen of coronaire hartziekte te krijgen. Je moet natuurlijk niet veel rode wijn gaan drinken want dat zou averechts werken. Als je soms een rode wijn drinkt, heb je een verminderde kans op een hartaanval.

Als je per dag een rode wijn zou drinken kan dit een hartaanval met 20 procent verminderen. De rode wijn verlaagt de slechte cholesterol en gaat de goede cholesterol verhogen.

Wat zijn de gevolgen als je te veel wijn drinkt?

Een wijn drinken met mate is niet erg, maar als je te veel wijn drinkt of een andere alcohol verhoogt dat het risico op verschillende soorten kanker. Van te veel alcohol drinken kun je mondkanker, keelkanker, darmkanker, borstkanker, leverkanker of slokdarmkanker krijgen. Het te veel wijn of andere alcoholische dranken drinken is nooit goed. Hoe meer je gaat drinken, hoe groter zal de kans zich ontwikkelen dat je kanker kunt krijgen.

Hoe slecht kan wijn drinken zijn?

Wijn drinken in mate kan som en zelfs dan moet je oppassen. Als je anderhalve glas per dag zou drinken neemt de kans toe op beroertes. Bij twee glazen of meer per dag kunnen zich tumoren ontwikkelen. Als je heel lang alcohol drinkt en vaak kun je leveraandoeningen krijgen. Het langdurig alcoholgebruik is nooit goed voor je lichaam. Als je dan te veel drinkt en ook erbij rookt, is het nog slechter.

Rode wijn is slecht voor je bloeddruk

Rode wijn en alle andere alcohol is niet goed voor je bloeddruk. Sterke dranken zoals jenever, bier en rode wijn jagen de bloeddruk op. Een klein beetje alcohol kan voor de bloeddruk al niet goed zijn.

Is wijn gezonder dan andere alcohol

Dat antwoord is nee, want elke alcohol is niet gezond. Dat wordt wel vaak gedacht omdat erin bijvoorbeeld de rode wijn antioxidanten zitten. Voor elke alcohol is dezelfde mening. Hoe meer je alcohol gaat drinken, hoe meer je jouw lichaam schade aanbrengt. Een glaasje op zijn tijd zal weinig doen, maar als je heel veel gaat drinken is de kans op schade groter. Dit geldt voor alle alcoholische dranken.

MEER TE WETEN KOMEN

welke wijn


Lees Meer

wijn bewaren


Lees Meer

Waarom betalen


Lees Meer