Hoe bewaar je wijn?

Hoe bewaar je wijn?

Als je een wijn bewaart, is het belangrijk die te bewaren in een donkere ruimte die relatief koel is. Als een wijn gebotteld wordt, moet de fles tot rust komen. Dat is nodig om de aroma’s te laten ontwikkelen. Er zijn wijnen die zich pas ontwikkelen na een paar jaar en dan hun volle aroma en smaakpotentieel krijgen.

De wijn bewaren in een wijnkelder

Iedere wijn moet je bewaren op een donkere plek die koel relatief koel is. Wijnen die langer nodig hebben kunnen het beste bewaard worden in een wijnkelder. De wijnkelder is daarvoor het meest geschikt. Je kunt dan uit de wijnvoorraad een wijn pakken om dan lekker op een avond onderuit te zakken.

De wijn moet in een ruimte bewaard worden waar de temperatuur redelijk constant is. Als het iets warmer is maakt dat niet zoveel uit. De beste temperatuur voor wijnen is ca. 11° graden. Een kleine schommeling in de temperatuur kan geen kwaad voor je wijn. Voor wijn is zonlicht funest. Hoe hoger het kwik gaat oplopen, hoe beter de wijn zich gaat ontwikkelen.

Geen wijnkelder, een paar andere mogelijkheden om je wijn te bewaren

Een wijnkelder is geschikt voor een grote wijnvoorraad. In elke ruimte is het belangrijk dat die donker en koel is. De temperatuur moet ook constant zijn. Als je een kleine voorraad wilt hebben kun je ook kijken voor andere ruimtes om je wijn te bewaren. Je kunt hierbij denken aan een garage, meterkast, kruipruimte of een gangkast.

Je kunt een kleine hoeveelheid wijn zonder risico in deze ruimtes gemakkelijk opslaan. De ruimte mag alleen niet te warm zijn. Witte wijnen moeten op een koele plek staan. De witte wijn die je wilt consumeren kun je gewoon in de kamer neerleggen. Heb je enkele rode wijnen die je direct wilt gebruiken mogen op een rekje in de kamer worden bewaard.

Wijn moet je neerleggen

Als je flessen met kurken hebt moeten die neergelegd worden bewaard. De kurk blijft door deze methode goed vochtig. De vochtige kurken sluiten de fles af. Wijnen die een kunststof kurk hebben of schroefdoppen kun je niet lang bewaren. Deze wijnsoorten moet je binnen enkele jaren opdrinken.

Heb je een uitgedroogde kurk, dan laat die lucht door waardoor de wijn gaat oxideren. Witte wijnen zijn bewaarwijnen en hebben een lange ontwikkelingsfase. De witte wijnen komen uit Bordeaux en Bourgogne. Alle witte bewaarwijnen, ook die van Duitsland kunnen uitstekend ouderen.

Hoelang je wijn kunt bewaren na opening van de fles

Als je een wijn opent, kun je het beste deze opdrinken binnen twee dagen. Als je een Vacu Vin hebt, kun je de wijn iets langer bewaren. 5 dagen kun je deze bewaren.

MEER TE WETEN KOMEN

welke wijn


Lees Meer

Waarom betalen


Lees Meer

Wijn en gezondheid


Lees Meer