Waarom betalen we zoveel voor goede wijn?

Waarom betalen we zoveel voor goede wijn?

Een goede wijn kan soms duur zijn. Je vraagt je af waarom een goede wijn duur is. Ligt het alleen aan de wijn of zijn er andere zaken zoals de productie van een fles wijn, dat de wijn zo duur maakt. Wat bepaald de prijs van een goede wijn. En wat bepaalt de uiteindelijke prijs van een fles die in een supermarkt ligt.

Een wijn die geproduceerd wordt. Wat kost dit?

De prijzen van wijnen hangen af van een aantal factoren. Als een wijn wordt geproduceerd dan kost een fles wijn al € 2,50 om te produceren. Hier zit wijn nog niet erbij. Bij die € 2,50 is de fles, het etiket, de accijnzen, de kurk, het transport en de marge van de inkoper inbegrepen.

Als je bijvoorbeeld een fles van € 4,50 hebt dan zit er voor 2 euro aan wijn in. Bij een fles wijn van 6 euro zit ca. € 3.50 aan wijn erin. Dat proef je ook want alles wat je uitgeeft boven die € 2,50 betekent ook dat je meer kwaliteit krijgt van je wijn. Een locatie waar de wijn vandaan komt kan de prijs betalen van een wijn.

Denk hierbij aan van Frankrijk. Als je 1 hectare wijnveld hebt in de streek champagne betaal je al 1 miljoen euro ervoor terwijl je in het zuiden van Frankrijk voor 1 hectare maar 10.000 euro betaalt voor de wijnproductie.

Hoe wordt de prijs bepaald van een fles wijn?

Er zijn diverse mogelijkheden waarop de prijs van een wijn wordt bepaald. Zoals gezegd begint dat bij de locatie en prijs van de grond waarop je de wijngaard hebt. Er wordt ook gekeken of de druiven met de hand geplukt zijn of dat het machinaal is gebeurd. De prijs wordt ook bepaald of de wijn op die plek is gebotteld of dat deze als bulk getransporteerd is.

Er wordt gekeken naar de hoeveelheid water dat is toegevoegd aan de wijnranken en de manier van persen. De prijs van de wijn kan ook bepaald worden of die wel of niet in eiken (houten) vaten is gemaakt. En tenslotte kan de prijs hoger zijn wanneer het een biologische wijnbouw is.

Wijnproductie is een keuze tussen geld en kwaliteit

Een wijnmaker die bezig is met de productie van flessen wijn maakt altijd een keuze uit geld of kwaliteit. Dan is de vraag of die de kosten kan terugverdienen of dat die misschien aan kwaliteit moet inleveren aan de fles wijn. Dit geld ook voor het persen van de druiven. Je kunt het eerste sap meteen gebruiken, maar je kunt ook de druivenpersen blijven totdat er niets meer uitkomt. Vaak kiezen ze voor kwaliteit.

MEER TE WETEN KOMEN

welke wijn


Lees Meer

wijn bewaren


Lees Meer

Wijn en gezondheid


Lees Meer